September
!

Dorpshuis viert feest.

!

Zaterdag 29 september bestond het vernieuwde Dorpshuis ‘De Vijf Bogen” vijf jaar.

Reden voor een groot feest met een hapje en een drankje. Beheerder, kok ,gastheer en duizendpoot Frits en echtgenote Petra Benacchio, altijd vrolijk achter de bar en bediening, zijn trots op hun mooie locatie.

 

Monumenten en Muziekmomenten

!
29 september kon men genieten van de pruikentijd en mooie gewaden. Op diverse mooie locaties langs de Angstel kon men genieten van klassieke muziek. Op de buitenplaatsen, bij de kerk en kasteel Loenersloot waren diverse activiteiten.

In het kasteel kon men oog in oog komen te staan met de jonge Mozart,  buiten werd er Barok gedanst en waren er oud Hollandse spelletjes voor de kinderen. Op de buitenplaats ‘Binnenrust” vertelde Elza Vis de historie van het pand, gevolgd door een concert: “ Op reis met een Kasteeldame Marie Cornelie’s muzikale wereld”. Er werd oude volksmuziek gespeeld in Café Restaurant “de Punt” en “de Eendracht”. In de kerk ‘Postwijck werd de nalatenschap van Johanna Judith Zeelt door toneelgroep Voetlicht gespeeld. Bij studio VJR& More van Marian Moerman kon men naar mooie attributen kijken sommige uit de tijd van Napoleon die Marian kunstig op haar hoedencollectie verwerkt en haar mooie sierraden, velen zelf gemaakt. Dit Historisch festival werd georganiseerd in het kader van het Cultuurpact. De opening werd verricht door de wethouder Kunst en Cultuur mevr. Marja Becker en de leerlingen van Martha Roegholt. Kinderen van de zanggroep  “De Regenboog” zongen oud Hollandse liedjes in mooie kleding en pruiken.

KLIK HIER VOOR DE FOTOSERIE:

Open muziekpodium groot succes.

!
Vrijdagmiddag 28 september werd er in de zaal van Dorpshuis de”Vijf Bogen” in Baambrugge de 6de editie van het open muziekpodium gehouden. Doel van het evenement is om jong talent kennis te laten maken met een podium en publiek. Iedereen die een instrument bespeeld of zingt kan hier aan deelnemen.

Marnix Lipmann en Jacques van der Bend zijn de organisatoren van dit evenement, wat een enorm groot succes is. Vanaf 17.00 uur was er een vol programma met allerlei muziek van “de Luizenmoeder” tot de violengroep met “Eine kleine Nachtmusik” en heel veel beat en zang. Drummer, percussionist Chris Elant begeleide de jonge talenten, maar de meeste muzikanten wisten zelf het drumstel goed te gebruiken. Ook het Opleidings Orkest van de Abcouder Harmonie olv Danieke Faber liet horen en zien dat muziek maken met elkaar heel leuk kan zijn. Cafe Restaurant “de Punt” in Baambrugge had een prijs beschikbaar gesteld, deze werd gewonnen door Bob van der Wilt “Voice of Baambrugge”. Het volle programma werd om 20.30 uur afgesloten met het Baambruggelied  waarvan de tekst geschreven is door Jacques van der Bend. De organisatoren zijn er wederom in geslaagd een mooi Muziekpodium neer te zetten, het succes straalde van het talent af evenals van de toehoorders.

KLIK HIER VOOR DE FOTOSERIE:

Met vrienden op de fiets

!
Abcoude –  Vera en John Melkman stappen geregeld op de fiets, niet voor een klein tochtje maar voor lange afstanden. En dat is niet zomaar. Er wordt jaarlijks heel wat afgefietst om te trainen voor “Wheels of Love” Voor het Alyn Hospital in Jeruzalem. Het is de 9de keer dat Vera en John met deelnemers van over de hele wereld mee gaan doen aan deze zware tocht van de Negev woestijn in het zuiden van Israël naar het Alyn-Hospital in Jeruzalem. 

Dit jaar is de fietstocht van 29 oktober tot 1 november. Vera en John kijken er naar uit:” Het is fijn om weer met elkaar voor zo’n goed doel te kunnen fietsen, we zijn inmiddels vrienden geworden. Ook al komen we van verschillende delen van de wereld. En als je dan aankomt bij het Hospital is het hartverwarmend.”  Het Hospital is een non-profit kinderziekenhuis dat lichamelijk gehandicapte kinderen van alle gezindten zonder uitzondering van politieke of etnische achtergrond behandelt en revalideert. Aangezien ziekenfonds en verzekeringen slechts 70% van de behandelingen betalen moet het verschil uit donaties en sponsoring komen. Wilt u Vera en John steunen voor dit goede doel? Dan kan dit door een donatie te doen aan: Stichting “Vrienden van het Alyn Hospital” Bankrekening NL63ABNA0608247529 – met vermelding  “sponsor Vera/John”. De Stichting is voor de Nederlandse belastingdienst aangemerkt als ANBI (81604916); uw gewaardeerde gift is derhalve fiscaal aftrekbaar. De onkosten betalen Vera en John natuurlijk helemaal zelf, uw donatie zal volledig ten goede komen aan het Alyn-Hospital.

Eigen foto:

 

Startzondag

!

Abcoude – Zondag 9 september werd in de Dorpskerk van Abcoude de startzondag gevierd.

In een wat andere zetting dan normaal werd de kerkdienst gehouden. In een ontspannen sfeer werd er met elkaar gesproken en gezongen. Na de dienst konden de kerkgangers nog even op ludieke wijze met elkaar in gesprek, want dat was het thema van de dag. Op verschillende plekjes en met spelletjes of vragen werd het gesprek op gang gebracht. Ook was er voor de gelegenheid een heuse “ballenbak”, deze dag omgedoopt tot babbelbak. En eens niet voor de kinderen, maar voor volwassenen. Op diverse ballen stonden vragen over het leven en geloof. Zo ontstonden er bijzondere gesprekken. Na de gesprekken werd gezamenlijk de lunch genuttigd
     

Cheque voor Pandergroep

!

Abcoude – Vrijdagavond 7 september was een bijzonder moment voor Scouting Pandergroep. De ark van de Scouting is wat scheef gezakt en moet worden vlot getrokken. Hiervoor is veel geld nodig.

Lenie Bijenveld, lid van de ledenraad en Rob Lubbers, service manager, van de Rabobank kwamen vanuit het Coöperatieve Fonds van de bank een mooie bijdrage brengen. De cheque werd door een aantal kinderen van alle afdelingen binnen de Scouting in ontvangst genomen.

Afvalvrije scholen in De Ronde Venen

!
Drie basisscholen waren al bezig hun afval te scheiden op school. Vanaf 6 september zijn ook de Paulus- en Piusschool uit Abcoude en de Ichthusschool uit Baambrugge hier mee van start gegaan.

In alle groepen wordt dan het PMD (Plastic, Metaal en Drankenkartons), GFT (Groente, Fruit- en Tuinafval), papier en knutselafval gesorteerd in de klas, zodat er nog maar weinig restafval overblijft. Op deze manier leren de kinderen dat afval een waardevolle grondstof is en leren de kinderen op school en thuis om het afval te scheiden. Op 6 september was de feestelijke aftrap bij de Paulusschool.

De Verrukkelijke vuilnismannen openden het project met een acrobatische act. Wethouder Marja Becker was aanwezig om de kinderen aan te moedigen en om de doppers uit te delen. In doppers  kun je je drinken mee naar school nemen. En elke dag opnieuw gebruiken.

In 2022 wil de gemeente De Ronde Venen 75% van het huishoudelijke afval gescheiden inzamelen. Eind 2018 behandelt de raad naar verwachting het Uitvoeringsplan afval 2017 - 2020. Hierin staan maatregelen die inwoners helpen hun afval beter te scheiden.

   
KLIK HIER VOOR DE FOTOSERIE:

Met een nieuwe look naar school

!
Baambrugge – De leerlingen van de Ichthusschool in Baambrugge gingen maandag 27 augustus al weer naar school. Op het schoolplein werden de kinderen en ouders welkom geheten door leerkracht en locatieleider Jouke Griffioen. Best spannend weer zo’n eerste schooldag, maar deze dag werd feestelijk gestart want de school heeft in de vakantieperiode een nieuwe en frisse look gekregen. Nadat Tessa en Milou het lint hadden doorgeknipt, als oudste en jongste leerling van de school werd het tijd dat iedereen naar binnen mocht. Onder het genot van een glaasje (kinder)champagne werd er nog even getoast op het nieuwe schooljaar.
     

Spektakel ondanks pittige buien

!

Abcoude – Zaterdag 25 augustus werd de “Grote Prijs” van Abcoude gereden, oftewel de Autocross.

Ondanks de soms pittige regenbuien werd er flink gestreden op het parcours. Dit was zeker het geval bij de Sensatieklasse, die dit jaar voor het eerst gereden werd. De coureurs in deze klasse zijn niet bang voor een deukje meer of minder. Regel is dan ook dat inhalen alleen mag als de ander is aangetikt. Het ging dan ook niet om snelheid maar om het spektakel, de sensatie. Een prachtig schouwspel voor het publiek waarbij de modder letterlijk om de oren vloog. Leuk voor de kinderen was de samenwerking met Stichting Tympaan-De Baat van de gemeente De Ronde Venen die op een apart gedeelte van het weiland een allerlei kinderactiviteiten georganiseerd hadden door het jongerenteam. Zowel de Abcouder Harmonie als Stichting Hoogvliegers ontvingen van de Stichting Autocross Abcoude een mooi sponsor bedrag. Ook werd Olaf van den Wijngaard even in het zonnetje gezet. Olaf verslaat al 25 jaar de autocross en kreeg hiervoor een mooi aandenken en de eretitel “Het geluid van de autocross”. De Stichting Autocross Abcoude heeft met de 44e editie van de cross weer een mooi evenement neergezet. Voor alle uitslagen: autocrossabcoude.nl

 

     
     

KLIK HIER VOOR DE FOTOSERIE:

Diamanten huwelijk voor familie Langeveld

!
Op zondag 12 augustus is het precies 60 jaar geleden dat het echtpaar Langeveld in het huwelijk trad. Mijnheer Langeveld is geboren in Nieuwer Amstel en mevrouw in Zwammerdam. Ze leerden elkaar kennen op een dansavond in Woerden en de vonk sloeg gelijk over.

Mijnheer Langeveld komt uit een gezin met acht kinderen en mevrouw Langeveld uit een gezin van negen en beide zijn van boeren komaf, het was dan ook vanzelfsprekend dat het kersverse echtpaar de boerderij van mijnheer Langeveld in Abcoude voortzette. Het begon met de melkkoeien, later kwamen daar varkens en kippen bij. Omdat bij beide thuis kaas werd gemaakt, werd al snel het plan gevat om ook in Abcoude kaas te gaan maken. Eerst werd er aan de handel geleverd, maar de verkoop aan huis leek een goed alternatief. Er werd een bord in de tuin geplaatst met “verse eieren” en “zelfgemaakte kaas” onder het motto: “Langevelds ei maakt iedereen blij” en “Langeveldse kaas is iedereen de baas”. De echte fijnproevers ontdekten al snel de winkel en de mond op mondreclame zorgden ervoor dat de klantenkring fors groter werd. De boerderij is overgenomen door een zoon, maar die had echter geen interesse in het verwerken van de melk in kaas, dus werd er in 1996 met pijn in het hart afscheid genomen van de winkel. Er werden zes kinderen geboren en er zijn twaalf kleinkinderen. Van stilzitten is voor beide echtelieden geen sprake: ze gaan nog graag naar klaverjastoernooien en met de wat hand en span diensten zorgen ze voor de groente- en bloementuin. Mevrouw Langeveld is daarnaast vrijwilliger bij De Zonnebloem, is collectant van de Stichting Feestelijkheden Abcoude, borduurt en bezoekt de bijeenkomsten van de plattelandsvrouwen, mijnheer loopt nog graag naar de boerderij en gaat een dag in de week naar de dagopvang. Ze zijn dankbaar dat ze naast de boerderij wonen met uitzicht op de polder en het mooiste moment van het jaar is het familieweekend met de kinderen en kleinkinderen. Burgemeester Maarten Divendal kwam het echtpaar feliciteren en genoot zichtbaar van de fotolocatie.